Exista, de obicei, doi factori care stau intre pacient si un zambet perfect, cu ajutorul implanturilor. Primul este factorul financiar, iar celalalt este frica de necunoscut. Echipa SmileHouse este dedicata eliminarii fricii legate de interventiile chirurgicale caracteristice implantului dentar si informarii pacientului asupra procedurilor din planul de tratament.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o piesa din titan pur, avand forma unui surub, in general. Acesta are ca scop, crearea unei radacini artificiale in osul maxilar, acolo unde dintele natural lipseste.

Reconstructia este formata din segmentul intraosos (implantul) si segmentul supraosos (bont protetic). Deasupra bontului protetic se poate fixa o coroana, o punte sau o proteza. Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneneficii functionale si estetice, pacientul scapand de senzatia de artificial.

Etapele planului de tratament

1.Consultatia

Aceasta etapa are ca scop identificarea si diagnosticarea afectiunilor existente. Consultatia presupune investigatii amanuntite, diagnosticare, plan de tratament si un deviz cu grad mare de exactitate. Pentru realizarea planului de tratament este necesara tomografia dentara(3D).

Consultatia de specialitate devine gratuita – in cazul in care pacientul ia decizia de a realiza tratamentele in clinica SmileHouse, din costul total al devizului prezentat si agreeat, se scade integral suma platita pentru consultatie.

2.Pregatirea cavitatii bucale

In aceasta etapa, ne asiguram ca nu exista infectii sau alte afectiuni in cavitatea bucala. Implantul este un dispozitiv medical steril si nu trebuie sa intre in contact cu microbii patogeni din gura. De aceea, inainte de interventia chirurgicala, se va realiza igienizarea profesionala completa ( supra si subgingivala), se vor curata si desfiinta pungile parodontale, se vor curata si obtura cariile dentare active si se vor extrage dintii irecuperabili, care intretin infectiile.

 

3.Inserarea implantului dentar

Implantul dentar este plasat in os printr-o procedura chirurgicala total nedureroasa si pe cat se poate, minim invaziva. In functie de situatie si de calitatea implantului dentar, acesta va fi lasat sub gingie sa se ostrointegreze cateva luni sau va fi incarcat imediat cu o coroana provizorie.

Exista 3 tipuri de abordare a tratamentului:

→Implantare imediata – implantul se va insera imediat dupa extractia dintelui.

→Implantare amanata – se realizeaza extractia, iar implantul se insereaza dupa circa 4-6 saptamani, cand s-a vindecat gingia.

→Implantare intarziata – se realizeaza extractia, iar implantul se va insera dupa 4-6 luni, cand osul este refacut complet.

4.Timp de vindecare

Pacientul are un rol crucial in succesul interventiei chirurgicale. In perioada de vindecare, trebuie sa-si administreze medicamentele prescrise, sa se prezinte la toate controalele solicitate si sa mentina o igiena orala impecabila. Totodata, este important sa fumeze cat mai putin, spre deloc. Vindecarea reprezinta o caracteristica individuala, bazata pe calitatea osului si difera de la un pacient la altul. In orice caz, la SmileHouse veti primi toate indicatiile, contraindicatiile si  reteta medicamentoasa. De asemenea, veti fi atent monitorizat pe toata durata vindecarii.

 

5.Lucrarea definitiva

Dupa vindecarea in os, implantului i se va atasa o coroana dentara. Pretul agesteia poate varia, in functie de materialul ales (metalo-ceramica sau zirconiu).Lucrarile (coroane, punti, proteze), sunt realizate de specialisti in aceste manopere, proteticieni, in colaborare cu tehnicienii.

Componentele tratamentului implica 3 elemente:

→Implantul propriu-zis

→Bontul protetic (element de legatura intre implant si coroana)

→Coroana dentara (se poate cimenta sau se poate insuruba pe bontul protetic).

Avantajele implantului dentar

Beneficiile implanturilor dentare sunt multiple, cateva din acestea sunt:

  1. Pret convenabil – deoarece inlocuieste un singur dinte si nu trei ca in cazul unei punti , un implant dentar are un cost apropiat unei lucrari traditionale metalo-ceramice.
  2. Salveaza dintii – implanturile dentare nu sacrifica integritatea dintilor invecinati, cum ar face o punte dentara, deoarece lucrarea dentara se sprijina pe implanturi si nu pe dinti naturali. Dintii dumneavoastra sanatosi nu sunt afectati sub nici o forma, acesta fiind in beneficiul sanatatii dumneavoastra orale.
  3. Salveaza osul – in lipsa dintelui/dintilor, osul incepe sa se demineralizeze (rareasca) si sa se resoarba (topeasca) afectand echilibrul aparatului masticator si implicit al intregului organism. Implantul dentar, asemenea unei radacini naturale “stimuleaza” pozitiv osul, pastrandu-i integritatea cantitativa si calitativa.
  4. Confortabil – implanturile dentare va permit sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati confortabil, cu incredere. Coroanele sustinute de implanturi sunt ancorate fix si transmit presiunile din timpul masticatiei fiziologic in os, asemenea unui dinte natural, impiedicand totodata resorbtia osoasa.
  5. Estetic – lucrarile dentare pe implanturi pot  fi unidentare (cand inlocuim un singur dinte), partiale (cand inlocuim un grup de dinti) si totale (cand inlocuim toti dintii). Indiferent de tipul de inlocuire, lucrarile dentare pe implanturi par naturale, dandu-i pacientului increderea sa zambeasca fara inhibitii si sa manance ce isi doreste.
  6. Rata de succes – rata de success a inlocuirii dintilor prin implanturi este foarte mare (95 – 97%-mandibula si 92 – 95%-maxilar), daca pacientul prezinta o stare de sanatate generala si locala buna, prezinta o igiena dentara buna, nu este un mare fumator sau consumator de bauturi alcoolice in exces. Pastrarea igienei orale detine un rol hotarator in reusita tratamentului prin implanturi, deoarece factorul microbian poate compromite definitiv aceasta reusita.

Contraindicatii pentru implantul dentar

Contraindicatiile la tratamentul cu implanturi dentare sunt putine la numar si vizeaza afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat, afectiuni decompensate, boli osoase sau forme de cancer.

Nu exista limita de varsta superioara deoarece implanturile dentare moderne sunt special tratate pe suprafata lor si au un design care le permite o ancorare ferma chiar si in oase maxilare cu densitate scazuta, dar exista limita de varsta inferioara, evitandu-se implantarea pana nu se incheie cresterea osoasa, adica in perioada adolescentei.

Nu se insera implanturi dentare in cavitati bucale care prezinta infectii sau inflamatii: carii active, placa bacteriana si tartru, in nici un caz cand sunt prezente forme active de boala parodontala ori infectii de canal. Igiena orala deficitara si fumatul sunt principalii factori locali responsabili de esecul tratamentului cu implanturi, reprezentand contraindicatii majore.

Controale periodice

Succesul tratamentului pe termen lung nu poate fi garantat fara o igiena orala impecabila, realizata zilnic de catre pacient la domiciliu, dar si periodic, profesional, cu instrumentar si aparatura speciala, la medic.

Echipa SmileHouse va va antrena sa realizati un periaj corect si va va recomanda cele mai eficiente tehnici si produse de ingrijire orala, atat cele standard, cat si cele speciale care vizeaza implanturile dentare. Igienizarile profesionale periodice se vor efectua de catre personal specializat in astfel de manopere, cu instrumente si aparatura speciala, menite sa protejeze atat implantul, cat si tesuturile vindecate cu grija si efort in jurul sau.

La SmileHouse, pacientii beneficiaza de un astfel de program de monitorizare periodica. Pe langa igiena orala, va fi verificata de fiecare data, atent, ocluzia (muscatura) mai ales in zona implanturilor, astfel incat sa nu apara modificari de natura mecanica (suprasolicitari) care ar conduce la compromiterea si pierderea implantului.

Implanturile dentare reprezinta cea mai eficienta alternativa de inlocuire a dintilor lipsa. Succesul tratamentului se bazeaza pe dovezi stiintifice si pe rezultate clinice pe mai bine de 50 de ani. Procedura este economica (pe termen lung), sigura, nedureroasa si cu rezultate functionale si estetice.